Hvordan jobbe med matte i sommerferien?

sommer-artikkelDet er sommerferie og hvordan du skal jobbe med matte i sommer er kanskje ikke det først du tenker på?

Sommerferien skal være da du henger med venner, reiser på ferie og kanskje har din første sommerjobb. Alle disse tingene skal man gjøre med god samvittighet, men det kan være lurt å tenke på at til høsten er det tid for å starte opp med matte igjen. Det viktige er at det å jobbe med matte skal være lystbetont og det skal være gøy. Her er noen tips til hvordan å gjøre matte gøy i ferien:

Bruk hoderegning på ferien

Skal du til utlandet med familien og gjerne et land der de bruker Euro? Da kan det være fint å øve seg på å regne ut hvor mye ting koster i norske kroner. 1.juli har Euro’en en kurs på 9.30 NOK, og det betyr at 100 Euro koster 930 NOK. Hvor mye er 20 Euro? Det første vi gjør da er å gange 20 med 9 – Da får vi 180 NOK. Deretter kan vi ta 3*2 og får 6. Det betyr at 20 Euro er det samme som 186 NOK. En enklere måte er å bare runde ned til hele tall slik at Euro koster 9 NOK, og da kan du tenke 9*2 er 18. Så da vil det bli rett over 180 NOK når Euroen egentlig er 9.30 NOK.

Hvis man skal på bilferie kan det være kjekt å utfordre de andre i bilen til å øve på gangetabellen. Så kan dere ha konkurranse i bilen på hvem som klarer å regne det ut raskest.

Lær deg prosent regning på jobben

Jobber du et sted hvor dere har salg kan det være greit å lære seg prosentregning. Det er ofte enklere enn man tror. La oss si at en klesplagg eller produktet koster 300 NOK og det er 20 % rabatt. Hva blir prisen da? Med 20 % avslag betyr det at vi må betale 80 % av verdien til varen. Derfor blir regnestykket 3*8 og det er 24, og da blir den nye prisen 240 NOK.

Bruk web-baserte matte program

Lær matte på nye måter med web-baserte matte program, som Basic Matte eX. Disse lar deg på en enkel og grei måte lære matte. Med Sted-for-Steg læring har du mulighet til å gjøre alt i ditt eget tempo. I tillegg er det spillifisering slik at du får pokaler og merker for det du gjør. Få med deg noe venner så kan dere kjempe om hvem som får mest merker.

Øv på brøkregning med musikk

Musikk er matte, og det er mye brøkregning i musikk. Hvis vi ser på Electric Dance Music (EDM) er det klare regeler for hvor mange beats per minute (BPM) det kan være for en sjanger. Ser vi på techno skal den ha mellom 120 og 160 BPM. Det er det samme som 120/60=2  og 160/60= 8/2

Hva blir brøken til de andre sjangrene:

  • Hip Hop: 80-115 BPM
  • Triphop / Downtempo: 90-110 BPM
  • Concert marches : ~120 BPM.
  • House: 118 – 135 BPM
  • Dubstep: 140 BPM
  • Drum and Bass: 160-180 BPM

For mer om musikk og matte se: https://basic-matte.no/musikk-og-matte/

Lag mattekonkurranser med venner

Øv deg med dine venner i sommer og lag konkurranser på hvem som klarer å gjøre raskest hoderegning, regne prosent, lån med renter eller bruk spillifisering og se hvem som får mest merker.

Bruker sommeren til å kose deg med venner, familie og lange kvelder, men ikke glem å jobbe litt med matte slik at du er klar til høsten.

God ferie!

Share this post