Hva er galt med karakterkrav?

drar_i_haret_artikkelNye karakterkrav

Regjeringen bestemte tidligere i år å sette nye karakterkrav for lærerstudenter. Karakterkravet på fire førte til at mange søkere måtte gjennom et sommerkurs i matte for å forbedre sin karakter til fire. Mye kan sies om gjennomføringen av kurset og hva studentene oppnådde, men tallenes tale viste at hele 75% ikke klarte å oppnå karakteren fire. Det viste seg i ettertid at det hadde blitt utført flere formelle feil fra studiestedene under eksamen.

Det førte til at mange fikk en ny sjanse og dermed var det 33 flere som klarte kravet om karakteren fire.

Skaper debatt

Det nye karakterkravet har skapt mye debatt og regjeringen har fått høre det fra flere kanter at det er et urimelig krav og at det ikke fører til bedre lærere. Det jeg lurer på hva er galt med å kreve karakteren fire i matte? Og hvorfor er det slik i Norge at det er sosialt akseptert at man ikke skal kunne matte?

Dette er spørsmål som er grunnleggende for å heve matte kunnskapen i landet. Vi har en for negativ holdning til matte og det må vi gjøre noe med.

 

Norge har noe å lære

Se på våre finske naboer; de har en av verdens beste skoler og scorer høyt om ikke på topp i alle internasjonale tester. I 1969 bestemte Finland seg for å innføre krav om master for lærerstudenter. Svenskene gjorde det samme, men innførte det ikke. I Finland er det ikke nok at lærerne skal ha master, de skal også være av landets topp 10 % søkere for å komme inn på utdanningen. Det er med på å gjøre læreryrket til et statusyrke, men for å følge dette opp gir de også lærerne sine en høy lønn. Det får man gode og motiverte lærere av.

Så det er klart Norge har noe å lære av Finland. Vi er et av de landene som bruker mest penger på skole per elev, men vi kommer som oftest midt på treet eller lavere på internasjonale tester. Det er på tide at vi innser at det nytter å øke karakterkravene, men vi må også følge det opp med god lønn for lærerne. Det er tross alt lærerne som utdanner fremtiden og vi trenger kloke hoder for å ta Norge videre inn i en høyteknologisk fremtid.

 

Derfor bør ikke debatten i Norge gå på om det er for strengt med et karakterkrav på fire. Det burde være en selvfølge slik som i Finland, som har et av verdens beste skolesystem, hvor en slik debatt vil være utenkelig.

Share this post