Abelprisen

Denne uken var det igjen duket for tildeling av Abelprisen. Den heldige vinneren av prisen var Yves Meyer (77) ved École Normale Supérieure Paris-Saclay. Han ble tildelt prisen for hans nøkkelrolle i utviklingen av den matematiske teorien wavelets.

Yves Meyer har vært leder for utviklingen av den moderne wavelets-teorien, som er skjæringspunkt mellom matte, IT og numeriske beregninger og simuleringer. Denne teorien kan brukes til så mangt, som digital kino, støyreduksjon og datakompresjon med mer.

Abelprisen.

Ableprisen vil overrekkes Yves Meyer i Oslo 23. mai av HMK Harlad V. Denne prisen er høyt ansett blant en hver matematiker og er en anerkjennelse for det arbeidet som legges ned i matten.For de fleste er matten i slike konkurranser mer eller mindre uforståelig. Så for oss vanlige dødelige kan det være en fordel og starte på et noe annet nivå. Det er viktig å ha det grunnleggende på plass før man kan lære det som er vanskeligere. Det samme som at det er viktig å ha grunnmuren på plass før huset skal bygges.

Praktisk matte.

Med det tenkte jeg å gi noen tips ved bruk av praktisk matte. I disse dager er det mange som ønsker å komme seg ut og gå topptur. Det er nå sesongen for topptur virkelig starter og snøen er perfekt for en kort eller lang tur. Det som derimot er viktig å huske på er den eventuelle skredfaren i terreng som er brattere enn 30 grader.

Pytagoras.

Det finnes mange måter å finne ut om det terrenget man beveger seg i er brattere enn 30 grader. Det er et triks om er veldig enkelt å bruke, og det baserer seg på Pytagoras læresetning. I en 30, 60, 90 graders trekant vil det største katetet være det dobbelte av det minste katetet.

Ved å ta i bruk stavene vil vi enkelt finne ut om en side er brattere enn 30 grader. Ta den ene staven og finn midtpunktet. Deretter settes den loddrett ned i snøen og den andre staven settes horisontalt i snøen. På denne måten kan enkelt vite om du trygt kan kjøre, eller om du bør finne deg slakere terreng.

 

Ønsker du å finne ut mer om vinkler kan du enkelt gjøre det i Basic Matte eX. God helg!

Share this post